top of page

Yıldızlı Gece'nin Doğuşu

Güncelleme tarihi: 8 May 2022


Van Gogh Yıldızlı Gece’yi, çeşitli zihinsel rahatsızlıkları nedeniyel tedavi gördüğü akıl hastahanesinde çizdi. Yıldızlı Gece, Van Gogh’un kaldığı akıl hastanesindeki odasından görülen Saint-Remy-de-Provence şehrinin düşsel bir yorumu olarak tanımlanır. Uzun araştırmalar sonunda, tablonun 25 Mayıs 1889, saat 04:40’taki gökyüzünü gösterdiği tespit edilmiştir. Ay’ın henüz ilk hilal biçiminde olması ve Venüs gezegeninin ufukta görüntülenmiş olmasından yola çıkılarak tablodaki yıldız ve gezegenlerin gün doğarken resmedildiği anlaşılmıştır. Ayrıca bunda ressamın yine o tarihte yazdığı bir mektup da önemli veriler içermektedir.Van Gogh, kardeşi Theo Van Gogh’a yazdığı mektupta bu resimle alakalı şöyle diyor:

Demir parmaklıklı penceremde adeta bir buğday tarlası görüyorum. Sabahları ise gün doğumunu tüm ihtişamıyla izliyorum.

Resimde görülen manzara, Van Gogh’un akıl hastanesindeki odasından görülen şehir manzarası olsa da sanatçı resim yaparken gerçeğe pek sadık kalmamış, hayal gücünü resme aktarmış. Resimde görülen köy ve kilise kulesi ise tamamen sanatçının hayal gücüyle yaratılmış unsurlar. Asıl manzarada böyle bir köy ve kilise görülmemektedir. Sanat tarihçileri Van Gogh’un, bu unsurları memleketi Hollanda’nın mimarisinden esinlenerek çizdiği görüşündeler. Ayrıca ressamın akıl hastanesinin penceresinde yer alan demir parmaklıkların da resimde yer almadığını farketmişsinizdir. Buradan da onun özgürlüğe duyduğu hasreti fırçasıyla tuvale işlediğini gözlemleyebiliriz.

Resmi biraz incelediğimizde gözümüze bir selvi ağacı çarpıyor. Bu ağaç genelde mezarlıklarda bulunur ve ölümü çağrıştıran bir havası vardır.


Yıldızlara bakmak beni daima hayal dünyasına daldırır. Kendime sorarım, Fransa haritasındaki noktalar arasında seyahat edip belli bir noktaya ulaşıyoruz da neden gökyüzündeki bu parlak noktalara ulaşamıyoruz? Nasıl trene atlayıp Tarascon’a ya da Rouen’e gidiyorsak yıldızlara ulaşmak için de ölebiliriz.


Van Gogh’un zor hayatını, ruhsal gel-gitlerini ve çaresizliklerini duygusal kırılganlığı olarak harmanladığı bu eser; onun için bir umut arayışı mı yoksa huzura olan özlemini mi simgeliyordu, tam olarak bilinemeyecek. Fakat, gecenin masmavi karanlığında parlayan ay ve yıldızların altındaki bu kasaba manzarası tüm zamanların hafızalarda en çok yer eden görüntüsü olarak kalacaktır.





75 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post

VGOGHVINTAGE

Halkapınar Mah. 1203/11 SK.

No:5-7 İÇ Kapı No :72

KONAK/İZMİR

MEGAPOL

Abonelik Formu

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

Bu sayfanın içeriği telif hakları ile korunmaktadır ve Vgoghvintage'ye aittir. 2016 Yılında Kurulmuştur.

logo_band_colored_1X.png
bottom of page